Vindecă - Studiul China – Colecția de rețete a vedetelor
Chiar și mai bine, cu feluri delicioase precum burgerii din năut de la Dreena Burton; înghețata de ciocolată cu mentă de la Heather Crosby; salata de quinoa Fiesta de la Christy Morgan; și fettuccine cu ciuperci de la Christina Ross, această colecție de rețete este potrivită pentru orice eveniment sau poftă.
Beneficiind de un cuvânt înainte al dr. T. Colin Campbell, coautor al bestsellerului Studiul China, cartea de față, Studiul China – Colecția de rețete a vedetelor este una dintre cele mai bune ajutoare pentru o alimentație sănătoasă și savuroasă.
C U P R I N S:
Cuvânt înainte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
PÂINE ȘI BRIOȘE
Franzelă cu mere . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Pâinea cu banane a mamei . . . . . . . . . . . . 16
Pâine de porumb . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Pâine din porumb și quinoa . . . . . . . . . . . 21
Brioșe cu afine lassy . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Brioșe cu afine și banane . . . . . . . . . . . . . . 23
Brioșe cu zucchini și dovleac de vară . . . . 24
FELURI PENTRU MIC DEJUN
Granola cu turtă dulce . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Granola cu portocale și pepite . . . . . . . . . 31
Batoane cu ovăz, fulgi de ciocolată
și semințe de dovleac . . . . . . . . . . . . . . . 32
Mic dejun cu cartofi dulci . . . . . . . . . . . . . 35
Couscous cu fructe de pădure . . . . . . . . . 36
Semințe de in cu stafide și scorțișoară . . 37
Parfait cu afine și chia . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Müsli peste noapte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Terci de porumb . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Frittata cu porumb proaspăt
și zucchini . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Bol tex-mex . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Budincă de chia cu fructe de pădure
și cardamom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Budincă cremoasă de orez . . . . . . . . . . . . . 48
Cel mai bun sirop de curmale . . . . . . . . . 51
Terci de ovăz cu rubarbă . . . . . . . . . . . . . . 52
Fulgi de ovăz cu topping de afine . . . . . . 55
Smoothie de lămâie și lămâie verde . . . . 56
Smoothie de portocală și grepfrut . . . . . . 59
Smoothie de morcov și papaya . . . . . . . . . 60
APPERITIVE ȘI SALATE
Ceviche proaspăt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
Vinegretă magică din sos de mere . . . . . . 67
Vinegretă cu rodie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
Migdale picante . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
Salată de kale confetti . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
Salată de kale festivă . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75
Salată de kale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
Salată de paste soba . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
Salată Caesar, în stil jazzy . . . . . . . . . . . . . 80
Dressing de salată Caesar . . . . . . . . . . . . . 82
Salată de quinoa cu fistic și coacăze . . . . 83
Salată de quinoa fiesta . . . . . . . . . . . . . . . . 85
Salată proaspătă cu porumb . . . . . . . . . . . 86
Salată cu nuci și morcovi . . . . . . . . . . . . . . . 89
Salată cu susan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
Salată cu papaya verde . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
Salată tropicală . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 95
Salată de năut și spanac . . . . . . . . . . . . . . . . 96
Ciuperci umplute cu pesto . . . . . . . . . . . . . 98
Pastă picantă de năut . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99
Hummus cu usturoi și roșii . . . . . . . . . . . 100
SUPE ȘI CHILI
Cea mai bună supă
de dovleac plăcintar . . . . . . . . . . . . . . . 104
Supă de fasole neagră
cu cartofi dulci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106
Supă de morcovi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109
Supă cremoasă de broccoli . . . . . . . . . . . 110
Supă cremoasă de conopidă . . . . . . . . . . 113
Totul minestrone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114
Supă fină de linte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117
Gazpacho de ananas și castravete . . . . . 118
Chili cu linte roșie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 119
Chili cu cartofi dulci și kale . . . . . . . . . . . 120
Supă de mazăre galbenă
și cartofi dulci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121
BURGERI, SENDVIȘURI ȘI TACO
Burgeri rapizi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 124
Burgeri din năut . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127
Sendvișuri barbecue cu ciuperci . . . . . . . . 128
Wrap-uri cu portobello în stil asiatic . . . 131
Taco cu fasole adzuki . . . . . . . . . . . . . . . . . 132
Mirodenii pentru taco . . . . . . . . . . . . . . . . 133
Taco cu năut . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 134
Taco cu linte, kale și quinoa . . . . . . . . . . . 136
FELURI PRINCIPALE
Aloo gobi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141
Tocană barbecue cu mazăre . . . . . . . . . . . 142
Ratatouille cu năut la cuptor . . . . . . . . . . . 145
Dal din linte și mere . . . . . . . . . . . . . . . . . . 146
Franzelă din linte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148
Sos marinara cu linte . . . . . . . . . . . . . . . . . 151
Marinara lui tata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 152
Spaghetti cu chiftele de grâu . . . . . . . . . . . 154
Macaroane cu ardei și broccoli . . . . . . . . . 157
Fettuccine cremos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158
Fettuccine cu ciuperci . . . . . . . . . . . . . . . . 161
Stroganoff savuros cu ciuperci . . . . . . . . . 162
Pho vegetarian cu legume . . . . . . . . . . . . . 165
Sos din ceapă verde și arțar . . . . . . . . . . . . 166
Varză de Bruxelles și kale
cu sos miso-dijon . . . . . . . . . . . . . . . . . 169
Şnițele din vinete
în crustă de migdale . . . . . . . . . . . . . . . 170
Friptură de conopidă
cu sos dulce de ardei . . . . . . . . . . . . . . . 172
Mămăligă cu vinete . . . . . . . . . . . . . . . . . . 175
Tabbouleh . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 176
Quinoa hurry curry . . . . . . . . . . . . . . . . . . 178
Legume cu lapte de cocos . . . . . . . . . . . . . 179
Curry thailandez cu ananas . . . . . . . . . . . . 181
Orez cu ananas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 182
Orez vegetarian jicama . . . . . . . . . . . . . . . . 184
„Orez” cu nuci, merișoare și dovleac . . . . 187
Orez cu fasole . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 188
Franzelă din fasole . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 191
Budincă cu fasole . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 192
Lasagna de la chef AJ . . . . . . . . . . . . . . . . . 194
Parmezan vegetal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 196
Enchilada strata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 197
GARNITURI
Conopidă cu cremă de migdale . . . . . . . . 200
Sparanghel cu sos hollandaise vegan . . . . 203
Varză chinezească în sos de ghimbir . . . . 204
Morcovi rumeniți
cu chimen și piper roșu . . . . . . . . . . . . . 207
Fasole verde cu morcovi
și suc de portocală . . . . . . . . . . . . . . . . . 208
Varză de Bruxelles cu dovleac . . . . . . . . . . 211
Cartofi cu curry . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 212
Pastă din merișoare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 214
Chutney din nucă de cocos . . . . . . . . . . . 215
Kimchi cu ridiche albă . . . . . . . . . . . . . . . . 216
Ton vegetal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217
Salată jicama cu dressing
din semințe de mac . . . . . . . . . . . . . . . . 219
Salată cu coriandru și lămâie . . . . . . . . . . 220
Crutoane din pâine . . . . . . . . . . . . . . . . . . 221
Legume cu frunze verzi rumenite . . . . . . 222
Legume verzi cu ghimbir . . . . . . . . . . . . . . 225
Frunze de muștar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 226
Curcubeu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 229
Piure cu păstârnac . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 230
Cartofi dulci umpluți dublu copți . . . . . . 231
Cartofi dublu copți . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 232
Inele de ceapă coapte . . . . . . . . . . . . . . . . . 234
Chipsuri din kale la cuptor . . . . . . . . . . . . 236
Chipsuri din tortilla coapte . . . . . . . . . . . 238
Sos pentru nacho . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 239
DESERTURI
Acadele de ciocolată
cu nuci și curmale . . . . . . . . . . . . . . . . . 242
Pernuțe din nucă de cocos . . . . . . . . . . . . 244
Clafouti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 246
Cremă de pere . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 247
Banane coapte de vis . . . . . . . . . . . . . . . . . 249
Prăjiturele cu căpșune . . . . . . . . . . . . . . . . 250
Budincă de chia și dovleac pumpkin . . . . 252
Ganache cu zmeură . . . . . . . . . . . . . . . . . . 255
Negresă cu cartofi dulci . . . . . . . . . . . . . . . 256
Prăjiturele cu unt de arahide și jeleu . . . . 259
Tort mousse de ciocolată și mentă . . . . . . 260
Trufe cu unt de arahide . . . . . . . . . . . . . . . 261
Mini-tarte cu unt de arahide . . . . . . . . . . 263
Înghețată de ciocolată cu mentă . . . . . . . 265
Plăcintă ușoară de duminică . . . . . . . . . . . 266
Plăcintă cu afine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 269
Înghețată pe băț cu afine . . . . . . . . . . . . . . 270
Înghețată italiană cu sirop de lămâie . . . . 273
Şerbet de lămâie și fructe de pădure . . . . 274
Şerbet de mango . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 277
Shake din papaya . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 278
Desert crocant cu mere și merișoare . . . . 280
ANEXE
Unități de măsură . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 283
Simboluri dietetice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 284
Valori nutriționale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 285
REȚETE
FRANZELĂ CU MERE
SE OBȚINE 1 FRANZELĂ REȚETĂ DE DREENA BURTON
Această pâine rapidă este ușor de preparat, dar arată impresionant prin efectul de
vârtej dat de mere și scorțișoară! Aroma din timpul coacerii este divină.
PENTRU AMESTECUL DE MERE
½ cană de mere decojite și tăiate cubulețe
1 linguriță suc proaspăt de lămâie
¼ cană sos de mere neîndulcit
3 linguri zahăr nerafinat
1 linguriță scorțișoară măcinată
⅛ linguriță ienibahar măcinat
PENTRU ALUAT
1½ căni făină integrală
½ cană făină de ovăz
1½ lingurițe praf de copt
½ linguriță bicarbonat de sodiu
½ linguriță scorțișoară măcinată
¼ linguriță sare de mare
¾ cană lapte vegetal simplu
½ cană sirop de arțar
1½ lingurițe extract de vanilie
1 linguriță suc proaspăt de lămâie
sau oțet de mere
1. Preîncălziți cuptorul la 175 grade Celsius, iar apoi pregătiți tava pentru
franzelă: cu un prosop de hârtie, ungeți cu puțin ulei interiorul unei tăvi de
sticlă și acoperiți cu hârtie de copt (sau folosiți o tavă din silicon).
2. Într-un bol, amestecați merele cu sucul de lămâie, apoi adăugați sosul de mere,
zahărul, scorțișoara și cuișoarele. Amestecați și puneți deoparte.
3. Într-un castron mare, combinați ingredientele uscate pentru aluat,
încorporând praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Amestecați bine.
4. Într-un castron mic, combinați laptele, siropul de arțar, vanilia și sucul de
lămâie. Adăugați mixtura umedă la cea uscată, amestecând până când sunt
bine combinate.
5. Adăugați circa ¾ din amestecul de mere în aluat și, utilizând o lingură sau un
cuțit, amestecați-l ușor în aluat. Este în regulă dacă există puncte mai groase,
acestea vor crea vârtejuri de aromă delicioase.
6. Transferați aluatul în tavă și împrăștiați restul de mere deasupra.
7. Coaceți timp de 35-45 de minute, până capătă o culoare aurie, iar o scobitoare
introdusă în centru iese curată. Scoateți din cuptor și transferați pe o suprafață
de răcire. După răcire, se poate felia.
MIC DEJUN CU CARTOFI DULCI
SE OBȚIN 2 PORȚII REȚETĂ DE JOHN ŞI MARY MCDOUGALL
Aceasta este o metodă foarte bună de a reutiliza cartofii dulci sau napii pe care
i-ați copt cu o zi sau două înainte. Un început delicios, dulce și consistent pentru
ziua voastră!
1. Decojiți și mărunțiți cartofii sau napii.
2. Combinați cu bananele și merele.
3. Adăugați scorțișoara.
4. Încălziți ușor în cuptorul cu microunde. Serviți cât este cald.
PONT
Napii și cartofii dulci se pot înlocui în această rețetă, și în altele.
Aceste legume rădăcinoase se găsesc în magazine pe tot timpul anului.
Cartofii dulci sunt mai puțini umezi, cu un miez portocaliu mai deschis,
pe când napii au o coajă roșiatică și un miez portocaliu mai închis,
fiind mai umezi.
Această rețetă poate fi de asemenea servită rece, sau la temperatura camerei.
2 cartofi dulci sau napi copți
2 banane, decojite și feliate
1 măr, cu miezul scos și tocat
½ linguriță scorțișoară măcinată
SALATĂ CU NUCI ŞI MORCOVI
SE OBȚIN 3-4 PORȚII REȚETĂ DE LAURA THEODORE
Se folosesc numai cinci ingrediente în această salată grozavă, fiind ușor de
preparat și în același timp delicioasă! Reprezintă o opțiune excelentă pentru
pachetul copiilor sau pentru orice gustare pe drum.
1. Puneți toate ingredientele într-un bol mediu și amestecați bine.
2. Puneți la frigider pentru 2-4 ore. Serviți rece.
1¼ căni morcov ras
½ cană nuci mărunțite
⅓ cană stafide
2 linguri sirop de arțar
¼ linguriță sare de mare
SUPĂ CREMOASĂ DE BROCCOLI
SE OBȚIN 3-4 PORȚII REȚETĂ DE LAURA THEODORE
Această supă delicată și caldă este un prânz ușor minunat sau un prim fel
ideal pentru o masă bogată.
1. Fixați un recipient pentru gătit la aburi într-o oală medie, cu capac etanș.
Adăugați puțină apă și apoi floretele de broccoli. Acoperiți, aduceți la fierbere
și lăsați circa 7 minute pe foc.
2. Puneți broccoli-ul preparat, usturoiul, laptele, sosul de soia, mirodeniile, sarea
și piperul cayenne într-un blender, și mixați până când consistența devine
cremoasă, asigurându-vă că există aer în partea de sus a blenderului, pentru
a permite aburului să iasă. Dacă supa este prea groasă, mai adăugați lapte
vegetal, câte 2 linguri, pentru a atinge consistența dorită, mixând ușor după
fiecare adăugare.
3. Puneți supa într-o oală medie și gătiți la foc mediu, amestecând des.
Condimentați cu piper. Serviți imediat în boluri adânci, fie cu crutoane de
pâine integrală, fie cu biscuiți integrali.
6 căni florete de broccoli
1 cățel de usturoi, tocat
2 căni lapte vegetal, plus extra
dacă este necesar
1 linguriță sos de soia cu conținut redus
de sare
1 linguriță mix de mirodenii
¼ linguriță sare de mare
Puțin piper cayenne
Piper negru proaspăt măcinat, după gust
BURGERI DIN NĂUT
SE OBȚIN 7-8 BURGERI REȚETĂ DE DREENA BURTON
Pentru aceia dintre voi care trebuie să includă pe ascuns legume în mesele
copiilor cu fiecare ocazie, iată o modalitate! Fetele noastre NU au idee că acești
burgeri conțin morcovi sau ardei… și nici nu le voi spune pentru ceva timp.
1. Într-un mixer sau blender, mixați morcovii cu ardeiul și cu usturoiul.
2. Adăugați ingredientele rămase, mai puțin fulgii de ovăz, și mixați din nou.
Răzuiți pereții recipientului din când în când, apoi mixați iarăși până când
textura devine cremoasă.
3. Adăugați fulgii de ovăz și mai mixați.
4. Puneți amestecul la frigider pentru circa 30 de minute. Fiți siguri că se răcesc,
astfel vor fi mai ușor de format.
5. După răcire, luați cu lingura din amestec și formați burgeri cu mâinile.
6. Pentru a găti, puneți burgerii într-o tigaie neaderentă, unsă cu puțin ulei, la
foc mediu.
7. Lăsați 7-8 minute pe o parte, până devin aurii.
8. Întoarceți și mai lăsați 5-7 minute și pe partea opusă.
9. Serviți cu chifle și cu mirodeniile preferate!
PONT
Alternativ, puteți coace burgerii la 200 grade Celsius pentru circa 20 de
minute, întor-cându-i după jumătate din timp; personal prefer textura dată
de gătitul în tigaie.
1 cană rondele de morcovi
½ cană ardei gras roșu tocat
1 cățel mare de usturoi
2 cutii de 450 gr. năut prefiert,
scurs și clătit
½ cană fulgi de drojdie
1 lingură ketchup sau pastă de tomate
1 lingură de tahini (opțional)
1 linguriță sare de mare
1 linguriță oțet din vin roșu
½ linguriță muștar de Dijon
Piper negru proaspăt măcinat (opțional)
1 linguriță frunze de rozmarin proaspăt
sau ¼ cană frunze de busuioc proaspăt
1 cană fulgi de ovăz
FRIPTURĂ DE CONOPIDĂ CU SOS DULCE DE ARDEI
SE OBȚIN 6 PORȚII REȚETĂ DE LAURA THEODORE
Soțului meu îi place extrem de mult conopida. Odată a venit de la piață cu
niște cantități copioase de conopidă, astfel că a trebuit să găsesc noi rețete
care să o includă.... și asta repede! Rezultatul este acest fel impresionant,
colorat și satisfăcător, ideal de servit toamna și iarna.
1. Preîncălziți cuptorul la 175 grade Celsius.
2. Tăiați 2 felii rotunde din capetele opuse ale bucăților de conopidă și puneți-le
deoparte.
3. Gătiți florile de conopidă retezate la aburi timp de 12-18 minute, apoi lăsați-le
să se răcească circa 20 de minute.
4. Între timp, așezați ceapa, mirodeniile italiene, sosul de soia și 2 linguri de apă
într-o tigaie mare. Acoperiți și gătiți la foc mediu pentru 5 minute, adăugând
câte o lingură de apă la nevoie, pentru a împiedica lipirea.
5. Adăugați ciupercile și mai lăsați pe foc 5 minute.
6. Adăugați ardeii și 2 linguri de apă și continuați să gătiți alte 5 minute.
7. Micșorați focul și adăugați o cană de sos marinara.
8. Acoperiți și lăsați să fiarbă 8 minute.
9. Răspândiți uniform o cană de sos marinara pe fundul unei caserole, îndeajuns
de mare pentru a cuprinde toată conopida.
10. Tăiați fiecare floare de conopidă în trei felii, ca și cum ai tăia felii de pâine.
2 conopide medii
1 ceapă roșie, feliată subțire
1 ceapă dulce, feliată subțire
2 lingurițe mirodenii italiene
1 linguriță sos de soia cu conținut redus
de sare
¼ cană de apă, plus extra
dacă este nevoie
2 căni ciuperci cremini sau champignon,
feliate subțire
2 ardei roșii dulci, feliați subțire
1 ardei verde, feliat subțire
2 căni sos marinara fără ulei, sărac în
grăsimi sau Marinara lui tata
(pag. 152), plus extra dacă este nevoie
VARZĂ DE BRUXELLES CU DOVLEAC
SE OBȚIN 4-6 PORȚII REȚETĂ DE CHRISTY MORGAN
Cunosc atât de mulți oameni care cred că nu le place varza de Bruxelles,
dar după ce gustă din această mâncare își dau seama că de fapt nu o gătiseră
corespunzător. Dacă faceți parte din această categorie, încercați cât mai
repede acest preparat!
1. Preparați dovleacul la aburi până devine moale și apoi puneți-l într-un bol
mediu.
2. Preparați varza de Bruxelles la aburi până devine moale și apoi puneți-o în
același bol cu dovleacul.
3. Rumeniți migdalele la foc mic într-o tigaie, până devin aurii, amestecând
încontinuu.
4. Amestecați restul ingredientelor într-un vas mic, apoi adăugați legumele și
migdalele. Condimentați cu sare după gust.
1 dovleac plăcintar, decojit
și tăiat în cubulețe de 1,5 cm
2 căni varză de Bruxelles,
tăiată în jumătăți
⅓ cană migdale
1 linguriță ghimbir ras
1 lingură coajă de lămâie
1 lingură suc proaspăt de lămâie
1 lingură sos de soia
1 lingură sirop de arțar sau de orez
1 lingură oțet din orez brun sau alt oțet
Sare de mare după gust
ÎNGHEȚATĂ DE CIOCOLATĂ CU MENTĂ
SE OBȚIN 4-6 PORȚII REȚETĂ DE HEATHER CROSBY
O rețetă simplă și răcoritoare care poate fi preparată cu sau fără un aparat
de înghețată.
1. Mixați toate ingredientele cu excepția ciocolatei.
2. Dacă utilizați un aparat de făcut înghețată, puneți amestecul în frigider
până se răcește, apoi în aparatul de făcut înghețată, urmând instrucțiunile
producătorului. Odată ce înghețata a devenit tare, adăugați și bucățelele
de ciocolată și băgați la congelator până la servire.
3. Dacă nu utilizați un aparat de făcut înghețată, adăugați direct bucățelele
de ciocolată și băgați la congelator până la servire.
PONTURI
Îmi place frecvent să prepar această rețetă cu frunze de mentă. Cel mai bun loc
de a le găsi? Cultivați-le singuri!
Colorați înghețata în verde adăugând ½ - 1 linguriță de clorofilă lichidă, o
„vopsea” naturală, detoxifiantă.
Înainte de servire, este bine să o lăsați 10-15 minute pe masă, să se dezghețe
puțin.
2 cutii de 400 ml lapte de cocos
¼ cană sirop de arțar
2 lingurițe extract de mentă
1½ lingurițe extract de vanilie
10 frunze de mentă (opțional)
Puțină sare de mare fină
1 ciocolată neagră de 100 grame, fără
gluten și fără lapte, făcută bucăți, sau
½-1 cană de cipsuri de ciocolată fără
gluten și fără lapte